17 квітня 2024   13:37   539

Краматорці вже страждають від укусів кліщів: лікар Дмитро Яковенко розповів, чому це небезпечно і як вберегтися

Краматорці вже страждають від укусів кліщів: лікар Дмитро Яковенко розповів, чому це небезпечно і як вберегтися
Весна – час пробудження природи, але разом із теплом та зеленню вона приносить і загрозу у вигляді кліщів.

Ці маленькі, але небезпечні паразити активно виходять на полювання у весняний період, готові вкусити жертв, які нічого не підозрюють. У Краматорську вже є люди, які постраждали від укусів цих комах.

Чому кліщі такі активні у весняний період?

Весна є ідеальними умовами для активності кліщів. З початком потепління вони виходять із сплячки та починають активно шукати своїх жертв. У цей час вони ще не звикли до спекотних літніх температур, тому весняний період стає для них сприятливим часом для пошуку їжі. А це - люди і їхні вихованці, які вирушають на прогулянку в парк або ж виїжджають за місто.

Крім того, весняні дощі сприяють збільшенню вологості, що також створює ідеальні умови для кліщів, оскільки вони потребують вологи для виживання.

За перший квартал 2024 року в Краматорську вже зареєстровано 6 випадків укусів кліщами, а у квітні їхня кількість зросла до 14. Також у місті за цю весну вже зафіксували два випадки хвороби Лайма. Хоча торік у такий самий період таких захворювань не спостерігалося, але це лише офіційна статистика; випадків укусу кліщами може бути набагато більше.

Небезпека укусів кліщів у весняний період

Кліщі є переносниками таких інфекцій, як лишай, бореліоз, енцефаліт та інших, розповідає лікар-інфекціоніст Краматорської дитячої лікарні Дмитро Яковенко.

“Іксодові кліщі є специфічним переносником низки інфекційних захворювань. У нашому регіоні неблагополуччя полягає у такому захворюванні, як кліщовий іксодовий-лайм бореліоз, або як більш відома широкому загалу - хвороба Лайма”, - каже він.

Укуси кліщів можуть призвести до серйозних наслідків здоров'я людини. Деякі захворювання можуть спричинити ускладнення, включаючи неврологічні та соматичні розлади, а в деяких випадках можуть бути навіть смертельними. Оскільки хвороба Лайма є більш поширеною на території Донецької області, більшої уваги ми приділимо саме їй.

“Сама хвороба Лайма є не гострим процесом, як при ковіді чи грипі, коли різко піднімається температура. Найчастіше вона протікає у підгострій чи хронічній формі, і її необхідно правильно діагностувати та вчасно призначити лікування”, - каже Дмитро Яковенко.

Лікар пояснює, що є три періоди хвороби: у першому після укусу в період від 2 до 30 днів з'являється блідо-рожева маленька пляма. Вона може викликати дискомфорт, але з часом значно збільшується у розмірах. Навіть буває таке, що це почервоніння може мігрувати тілом або з'являтися додаткові плями. Варто зазначити, що у першому періоді людину легше вилікувати, і курс антибіотиків зазвичай займає від двох до трьох тижнів.

Але якщо пляма сама зникла - приблизно через місяць - людина може подумати, що все пройшло само собою. Ось тут і ховається небезпека, оскільки настає другий період перебігу хвороби. У цей час борелі потоком крові заносяться у внутрішні органи і починають вражати кожен з них. Також від цієї інфекції страждають суглоби.

“Другий період настає за два-три місяці після укусу кліща. І через такий час важко зрозуміти, чому в людини Лайм-кардит, Лайм-гепатит і т.д. Тут уже необхідна госпіталізація та серйозніше лікування, але навіть у цей період все ще можна врятувати людину”, - каже лікар-інфекціоніст.

У третій стадії бактерії викликають хронічний запальний процес, як правило, у тканинах суглобів. І тут процес стає незворотнім, тому що тканини починають руйнуватися.

“Це інфекція, від якої одразу не гинуть. Але треба розуміти, що чим швидше ви звернетеся за допомогою, тим швидше і без наслідків одужаєте. Також слід пам'ятати, що від хвороби Лайма немає жодного щеплення”, - уточнює Дмитро Яковенко.

Багато хто часто згадує ще одне захворювання, яке можуть переносити кліщі – енцефаліт. Але для Донецької області, як і загалом для сходу України, ця інфекція - велика рідкість. Найчастіше її знаходять у людей, які мешкають у західній Україні, наприклад, у Волинській області. Там волого, температура повітря та лісостеповий ландшафт створюють всі умови для природно-осередкової інфекції. Тому, якщо і буде зафіксовано такий випадок на Донеччині, то швидше за все в людини, яка була у відпустці у відповідному регіоні.

Профілактика укусів кліщів у весняний період

Запобігання укусам кліщів у весняний період є ключовим моментом для забезпечення безпеки. Нижче наведено деякі основні заходи профілактики:

Носіння захисного одягу: при знаходженні в лісі або на природі рекомендується носити довгі штани, сорочки з довгими рукавами та закрите взуття. Це допоможе знизити можливість контакту з кліщами.

Використання репелентів: використання засобів від комах, що містять DEET або інші репеленти, допоможе відлякати кліщів. Ці засоби можна наносити на шкіру та одяг.

Уникнення високої трави та чагарників: намагайтеся залишатися на відкритих стежках і уникати контакту з високою травою та чагарниками, де кліщі можуть бути.

Перевірка наявності кліщів: після прогулянок на природі ретельно перевіряйте свій одяг та тіло на наявність кліщів. Особливу увагу слід приділити місцям, де кліщі часто ховаються, таким як пахвові западини, волосиста частина голови, пахвинні ділянки та за вухами.

Вилучення кліщів

У разі укусу кліща важливо видалити його якнайшвидше, щоб знизити ризик передачі інфекцій. У жодному разі не слід тиснути кліща, тому що це може призвести до випуску в кров можливих інфекцій. Найкращий спосіб видалення кліща - використання спеціальних пінцетів або петель, щоб акуратно витягнути його зі шкіри. Після видалення кліща обробіть ділянку антисептиком і спостерігайте за можливими симптомами інфекції. Але краще зверніться до найближчої лікарні або травмпункту, який працює цілодобово.

“У лікарні завжди є лікар-хірург, який якісно видалить вам кліща. А потім необхідно буде звернутися до сімейного лікаря чи інфекціоніста, щоб призначили профілактичний курс антибактеріальної терапії”, - каже Дмитро Яковенко, лікар-інфекціоніст.

Насамкінець, укуси кліщів у весняний період можуть становити серйозну небезпеку для здоров'я людини. Однак дотримання простих запобіжних заходів та своєчасне лікування можуть істотно знизити ризик розвитку ускладнень після укусу кліща. Будьте уважні та стежте і за своїм здоров'ям, і за вихованцями у цей період року.
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: