20 квітня 2024   10:46   226

Словаки, після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії, зібрали понад 2 млн євро на снаряди для України

Словаки, після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії, зібрали понад 2 млн євро на снаряди для України
Жителі Словаччини зібрали понад два мільйони євро на купівлю снарядів для України, після того, як влада країни відмовилася підтримати ініціативу Чехії зі збору коштів та пошуку боєприпасів для Києва.

Суму зібрали менш ніж за дві доби. У кампанії, яка проходить під гаслом "Якщо уряд не може – зможемо ми", взяли участь понад 32 тисячі людей, передає Цензор.НЕТ з посиланням на Медузу.

Збір коштів допоміг запустити 99-річний Отто Шимко, який брав участь у словацькому повстанні проти нацистів у 1944 році та пережив Голокост. "Ми маємо викинути Путіна з України. Ми маємо завдати йому поразки, — заявив він журналістам. - Я пережив Другу світову війну. Я воював під час цієї війни. І скажу вам: сенсу у переговорах із Гітлером не було. І з Путіним немає сенсу говорити".

Зузанна Іжакова з ініціативи "Світ для України", яка співпрацює з чеським фондом допомоги Україні, зазначила, що організатори збору приємно вражені тим, наскільки великою стала підтримка словаків. "Це ознака опору словаків внутрішній та зовнішній політиці Роберта Фіцо", - вважає вона.

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо поки що ніяк не коментував успіх цієї ініціативи. Міністр оборони країни Роберт Каліняк заявив, що Словаччина – демократична країна та її мешканці можуть робити, що хочуть. Уряд, за його словами, замість військової допомоги надаватиме Києву іншу допомогу, наприклад, з розмінуванням.

Нагадаємо, що партія Роберта Фіцо "Курс - соціальна демократія" перемогла на парламентських виборах, що відбулися в Словаччині 30 вересня 2023 року. Після цього уряд Словаччини заявив, що зупиняє відправку військової допомоги Україні. До ініціативи Чехії щодо пошуку снарядів для України по всьому світу та збору коштів приєдналися 20 країн. Влада Словаччини відмовилася в цьому брати участь.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: