10 травня 2024   13:56   264

Мобілізувати можна десять-двадцять тисяч засуджених. Це дасть розвантажити камери, - міністр юстиції Малюська

Мобілізувати можна десять-двадцять тисяч засуджених. Це дасть розвантажити камери, - міністр юстиції Малюська
На фронт можуть вирушити від 10 до 20 тис. засуджених.

Це дозволить зокрема розвантажити переповнені камери у СІЗО.

Про це міністр юстиції Денис Малюська сказав в інтерв’ю ВВС Україна.

Маніяків та серійних убивць випустять на фронт?

На відповідь журналіста про те, чи потраплять до лав ЗСУ "маніяки чи серійні вбивці" міністр відповів, що таких людей слід залишити в місцях покарання. "Але (засуджені) за вбивство двох і більше, наприклад - якщо ми цю категорію беремо: а для чого людина йде на війну, як не вбивати?" - сказав Малюська.

В чому відмінність від мобілізації зеків в РФ

За словами міністра, підхід України до мобілізації засуджених відрізняється від підходу РФ: українським в’язням пропонуватимуть контракт із ЗСУ, що передбачає "оцінку ризиків кожного суб'єкта, який виходить".

"Це як брати, не знаю, великий футбол десь на якомусь чемпіонаті під егідою УЄФА - і щось вуличне, де якщо команда, яка програє незадоволена - вона починає кидатись каменюками. Ну, тобто, аналогії є, і то і то - типу футбол, але правила гри трішки інші", - сказав Малюська.

Скільки засуджених можуть мобілізувати

За словами глави Мін’юсту, число засуджених, які можуть бути мобілізовані, ще не прораховане. І залежатиме в тому числі від того, як до їх мобілізації підійдуть військово-лікарські комісії.

"От у нас вже був досвід проходження ув'язненими ВЛК. Оцей підхід, де перед тобою має бути людина з ідеальним здоров'ям. Принаймні, вони застосовували щодо наших установ такий підхід. Це має бути просто, не знаю, "двометровий арієць-блондин зі знанням трьох іноземних мов".

Але здається, що підхід зараз змінився, зараз Збройні Сили більш налаштовані, щоб менше перепон створювати для мобілізації", - сказав Малюська.

З переповненої камери - до лав ЗСУ

Міністр додав, що заклади пенітенціарної системи зараз переповнені - особливо це стосується СІЗО у великих містах.

"Не в останню чергу я дуже агітую за мобілізацію ув'язнених і засуджених через те, щоб в тому числі не порушувати нормативи за кількістю людей на певну площу", - сказав він.
Цензор.Нет
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: