6 травня 2024   21:51   184

Єврокомісар: Відмова від російського газу дорого коштуватиме ЄС, але ми до цього готові

Єврокомісар: Відмова від російського газу дорого коштуватиме ЄС, але ми до цього готові
Відмова від російського газу буде дорого коштувати для Євросоюзу, однак він до цього готовий.

Про це заявила європейський комісар з питань енергетики Кадрі Сімсон на спільній пресконференції з міністром енергетики України Германом Галущенком, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми подумали про те, як Європейський Союз може вижити без російського газу. Це буде дорого нам коштувати, але ми до цього готові", - сказала Сімсон.

Вона зауважила, що Росія вже зменшила постачання газу до Європи й це було рішенням саме росіян, адже перші пакети санкцій не стосувалися обмежень на російське "блакитне паливо".

"Зараз ЄС все ще отримує російський газ через Туреччину та через Україну. Угоди закінчаться цього грудня, і ми не просимо наших партнерів провести перемовини по цьому питанню", - зазначила єврокомісар.

При цьому Євросоюз має думати про альтернативні шляхи постачання газу, зокрема, до таких країн, як Словаччина та Австрія.

Сімсон також згадала про можливість для Росії постачати у Європу скраплений газ. За її словами, міністри енергетики європейських країн вирішили обмежити доступ російських кораблів до LNG-терміналів.

"Це "декарбонізований" пакет, він був проголосований минулого місяця в Європарламенті і трохи пізніше буде опублікований", - повідомила єврокомісар.

Як повідомлялося, чинний контракт на транзит російського газу через Україну діє до кінця 2024 року. Після цього Україна не має наміру продовжувати домовленості щодо транзиту.

Європейська комісія не має наміру долучатися до будь-яких переговорів з Росією для продовження транзиту російського газу до європейських країн через ГТС України, натомість вживатиме всіх необхідних заходів для подальшої відмови від російського газу. Покупці російського трубопровідного газу у Центральній Європі, що залишилися, працюють над альтернативним імпортом.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: