1 травня 2024   09:42   220

Естонія повернула Україні 274 незаконно вивезені культурні пам’ятки

Естонія повернула Україні 274 незаконно вивезені культурні пам’ятки
Естонія повернула до України 274 незаконно вивезені контрабандистами предмети культурної спадщини.

Про це поінформували в телеграм-каналі Міністерства культури та інформаційної політики України, передає Цензор.НЕТ.

"У Національному музеї історії України презентували 274 предмети археології, з них 115 - монет, які раніше були незаконно вивезені з України. Їх затримали, коли контрабандисти намагались перетнути кордон. Естонські прикордонники й Естонська Республіка повернула їх Україні", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що серед повернутих артефактів: прикраси скіфського часу, передримського та римського часу, а також середньовічні знахідки - це парадна кінська упряж - рубіж VІІІ–ІХ ст. - початок IX ст., перстень з птахом, який тримає в лапах гілку лавра, Х-ХІІ ст., монети візантійських імператорів.

"Зараз разом з Україною увесь цивілізований світ, який шанує міжнародне право та вболіває за перемогу нашої країни, а також за те, щоб справедливість панувала не тільки щодо відстоювання незалежності територій, а й щодо законності переміщення культурних цінностей", - прокоментував повернення цінностей т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Він також наголосив на тому, що Україна дуже цінує підтримку естонського народу. Естонія допомагає відновлювати об’єкти у Житомирській області, яку фактично естонські колеги взяли під патронат.

Крім того, саме з Естонії у перші місяці повномасштабної війни йшли вантажі з усім необхідним для українських музеїв - обладнанням, пакувальними матеріалами для евакуації культурних цінностей.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: