26 квітня 2024   09:31   218

Іспанія надасть Україні партію ракет для Patriot, - ЗМІ

Іспанія надасть Україні партію ракет для Patriot, - ЗМІ
Іспанія передасть Україні ракети для систем Patriot, попри тиск з боку НАТО і ЄС, які вимагають від європейських країн, що мають цю систему американського виробництва, передати їх Києву.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на El Pais.

За словами урядових джерел, рішення про передачу невеликої кількості ракет відбулося після відмови Міністерства оборони Іспанії передати Україні батарею, розгорнуту з 2013 року на кордоні Туреччини та Сирії.

Іспанська армія має у своєму розпорядженні три батареї, кожна з яких має відповідні ракетні пускові установки, радар і станцію управління, придбані в Німеччині в 2004 і 2014 роках. Одна з цих батарей розташована в місті Адана (Туреччина), а дві інші - на базі морської піхоти (Валенсія), і одна з них використовується для навчання українських та іспанських солдатів використанню цієї системи.

Міністерство оборони Іспанії категорично відмовилося постачати системи Україні, стверджуючи, що вони є єдиними ефективними в разі ракетної атаки - що було продемонстровано під час воєн в Україні та на Близькому Сході - і що іспанські збройні сили недостатньо укомплектовані.

Однак як компенсацію уряд погодився надати партію ракет Patriot, як стверджують джерела, з якими вдалося зв'язатися. У будь-якому разі, це буде дуже обмежена кількість, оскільки іспанський військовий резерв становить близько 50 одиниць, а перехоплювачі дуже дорогі.

ППО для України

Гостра потреба України у протиповітряній обороні зросла після поновлення Росією ударів по енергетичних об'єктах.

Німеччина вже пообіцяла допомогти Україні у пошуку систем ППО. Зокрема, було ухвалено рішення про передачу додаткової системи Patriot.

Президент України Володимир Зеленський раніше заявляв, що для повного закриття неба України від російських дронів та ракет необхідно 25 систем Patriot.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна вже знайшла у світі 100 вільних систем Patriot, але насамперед хоче домогтися отримання 7 із них. Нещодавно Кулеба заявляв, що Київ працює над тим, щоб отримати від союзників ще чотири додаткові батареї Patriot.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: