23 квітня 2024   15:26   516

У Краматорську зареєстровано 8 випадків ГКІ та 4 випадки сальмонельозу за минулий тиждень

У Краматорську зареєстровано 8 випадків ГКІ та 4 випадки сальмонельозу за минулий тиждень
Краматорська районна філія ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» надала інформацію щодо захворюваності кишковими інфекціями населення міста Краматорськ.

"За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в місті Краматорську з 12.04.2024 по 18.04.2024 (16-й тиждень року) зареєстровано 8 випадків гострої кишкової інфекції, інтенсивний показник 4,36 на 100 тис. населення та 4 випадки сальмонельозу (у 2-х дітей та 2-х дорослих) показник захворюваності становить 2,18 проти 1,64 на 100 тис. населення.

Аналіз захворюваності сальмонельозом та його етіологічної структури показує, що збудником на звітному тижні виступала S.enteritidis (50%) та S.typhimurium (50%).

Лабораторному обстеженню з метою виявлення збудника Salmonella підлягають 7 контактних осіб із родинних осередків. Контактні проходять обстеження і знаходяться на контролі у фахівців філії. При обстеженні виявлено один носій Salmonella enteritidis.

Факторний аналіз ГEK показав дію харчового шляху передачі збудника кишкової інфекції, який реалізувався через неправильне приготування, зберігання продуктів харчування в домашніх умовах та недотримання правил особистої гігієни.

У віковій структурі захворюваності ГКІ на цьому тижні превалює захворюваність серед дитячого населення, процент складає 66,7%.

Фахівцями Краматорської районної філії у вогнищах інфекції проведено 12 епідеміологічних обстежень. За їх результатами здійснені відповідні санітарно-протиепідемічні та дезінфекційні заходи".

Щоб запобігти захворюваності, потрібно дотримуватися базових гігієнічних навичок:
– мити руки або обробляти їх вологими серветками, побутовими дезінфікуючими засобами (антисептиками) після відвідування туалету та перед вживанням харчових продуктів або їх приготуванням;

– виготовлені страви вживайте одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням, піддайте, за можливості, вторинній термічній обробці, зберігайте виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;

– не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості та з закінченим терміном споживання, зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, який зазначено на упаковці, та дотримуйтесь встановлених термінів зберігання; – не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холодильнику);

– не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

– не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

– ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживаєте їх сирими.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи. Бережіть своє здоров’я!
Східний Проект
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: