18 квітня 2024   17:07   162

Данія стала першою країною, яка закупить зброю для ЗСУ в українських виробників

Данія стала першою країною, яка закупить зброю для ЗСУ в українських виробників
Нещодавно Данія виділила новий пакет допомоги Україні і частину грошей витратять на зброю для ЗСУ, яку вироблятимуть українські компанії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна.

Зазначається, що йдеться про 28,5 млн доларів. У відомстві уточнили, що це перше і поки що безпрецедентне рішення, коли вироби військового призначення для Сил оборони закуповуються в українських виробників за кошти іншої держави.

Міністр розповів, що спроможність українського ОПК становить близько 20 млрд доларів, але при цьому Україна має лише 6 млрд доларів на закупівлю зброї.

"Грубо кажучи, у нас працює тільки третина всіх верстатів, які є в країні - тому що грошей не вистачає, щоб забезпечити замовленнями решту", - пояснив Камишін.

Що відомо про проєкт ZBROYARI

За словами міністра, оптимальним виходом із цієї ситуації виявилася ідея запропонувати партнерам купувати зброю для України всередині України.

Саме так і з'явився проєкт під назвою "ZBROYARI: Manufacturing Freedom". Камишин пояснив, що це глобальна фандрейзингова кампанія, стратегічний збір - не по людях, а по цілих націях. Її мета - зібрати 10 млрд доларів на виробництво української зброї цього року.

"Сьогодні ми маємо перший донат. Це рішення знакове, воно відкриває шлях для інших країн - і ми неймовірно вдячні данському уряду і данському народу за лідерство", - повідомив Камишін.

Підтримка України з боку Данії

Данія підтримує Україну в її війні з Росією з перших днів, надає всебічну підтримку, спрямовує зброю і вводить санкції проти РФ.

У лютому прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен сказала, що її країна вирішила передати Україні всю артилерію, яку має в запасі.

А через деякий час Україна підписала з Данією угоду з безпеки. Це була перша країна не з "Великої сімки", яка надала гарантії безпеки Україні. Днями Данія виділила на військову допомогу Україні ще 300 млн євро.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: