29 квітня 2024   15:52   232

Слідство в Чехії підтвердило причетність спецслужб РФ до вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце

Слідство в Чехії підтвердило причетність спецслужб РФ до вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце
У Чехії офіційно завершено розслідування справи про вибухи на складах боєприпасів у Врбетіце.

Правоохоронці підтвердили версію, що за вибухами 2014 року стояли агенти російської військової розвідки.

Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на Бабель.

Як зазначається, чеські слідчі встановили, що головною метою агентів російської військової розвідки був зрив доставки зброї та боєприпасів в Україну та Сирію.

У чеському Центрі боротьби з організованою злочинністю імен виконавців не уточнили, але раніше слідчі називали відповідальними Анатолія Чепігу та Олександра Мішкіна.

Про те, що ці офіцери ГРУ причетні до вибухів, говорив також і голова чеської Служби безпеки та інформації Міхал Куделка.

За його словами, контррозвідці Чехії відомі й інші причетні росіяни, але головними організаторами вважаються Чепіга та Мішкін.

Проте поліція Чехії була змушена закрити справу, оскільки Росія відмовилася будь-яким чином сприяти в розслідуванні і співпрацювати з чеськими слідчими.

"Можливості отримання додаткових доказів у Чеській Республіці або в країнах, які задовольнили чеські запити про правову допомогу, були вичерпані. Це не дало органам поліції отримати додаткову інформацію, яка б забезпечила змогу розпочати кримінальне переслідування, і тому вони вирішили відкласти справу", - зазначив директор Центру боротьби з організованою злочинністю Їржі Мазанек.

Вибухи на складі боєприпасів у селі Врбетіце в 2014 році

Нагадаємо, влада Чехії у квітні 2021 року оголосила про вислання 18 російських дипломатів. Так Прага відповіла на ймовірну причетність Москви до вибуху на складі боєприпасів у селі Врбетіце в 2014-му.

За версією чеської влади, до вибуху причетні російські спецслужби. При цьому поліція Чехії оголосила в розшук двох громадян РФ - Олександра Петрова і Руслана Боширова, обвинувачених раніше у нападі на Скрипалів у Солсбері у Великій Британії.

У МЗС РФ висловили чеській владі протест і пообіцяли відповісти на їхні дії. Зокрема, російське МЗС оголосило персонами нон ґрата 20 чеських дипломатів. Вони мали покинути країну до кінця 19 квітня.

Чехію в її діях підтримав Захід. Україна також заявила, що підтримує дії Чехії у відповідь на підтверджену правоохоронцями причетність Росії до вибухів на складах озброєнь у 2014 році, які призвели до людських жертв.

25 квітня 2021 року президент Чехії Земан заявив, що звинувачення проти російських агентів Мішкіна і Чепіги, які могли бути причетні до підриву складів з боєприпасів у Врбетіце, несерйозні, а "доказів їхньої вини немає".
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.