29 квітня 2024   15:39   156

У американського фонда Argentem Creek Partners, що судиться за термінал в Одесі, знайшли зв'язки в РФ

У американського фонда Argentem Creek Partners, що судиться за термінал в Одесі, знайшли зв'язки в РФ
Американський інвестиційний фонд Argentem Creek Partners (ACP) надав венчурний кредит обсягом $20 млн філіппінській фінтех-компанії Salmon, співзасновниками якої є російські бізнесмени Павло Федоров та Георгій Чесаков.

Вказані росіяни займали керівні посади у підсанкційній Tinkoff Group, "Роснєфті" та працювали у російському уряді.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на французьке видання Іntelligence Оnline.

За даними з сайту АСР, цей кредит став найбільшим в історії венчурним кредитом, виданим технологічній компанії серії А на Філіппінах, та вивів Salmon на позиції однієї з найбільш швидкозростаючих фінтех-компаній Південно-Східної Азії. У січні 2024 року компанія Salmon поглинула Rural Bank of Santa Rosa та отримала банківську ліцензію Філіппін.

Відомо, що співзасновник та генеральний директор Salmon Георгій Чесаков будував усю свою кар'єру у Tinkoff Group, основний актив якої - Тінькофф Банк - на початку 2023 року був включений до десятого пакету санкцій Євросоюзу щодо росії. До весни 2022 року він очолював відділ міжнародного зростання.

Павло Федоров з листопада 2021 року по березень 2022 був співголовою правління тієї ж Tinkoff Group. А до того - старшим віце-президентом гірничодобувного гіганта "Норильський нікель" та віце-президентом "Роснєфті", нафтової компанії, яка на 70% належить РФ.

Як зазначає Іntelligence Оnline, після того, як Федоров пішов з посади в "Роснєфті", "він залишився в серці компанії на більш неформальній посаді правої руки її голови та генерального директора Ігоря Сєчіна, який є одним з найвідданіших високопосадовців Володимира Путіна з часів їхньої спільної роботи в мерії Санкт-Петербурга в 1990-х роках".

Після "Роснєфті" Федоров також працював заступником міністра енергетики, був відповідальним за нафтогазовий сектор.

Як нагадує видання, АСР веде судову тяганину за активи українського холдингу GNT Group, які в основному зосереджені в зерновому терміналі Одеського морського торговельного порту.

Раніше бенефіціари GNT Group Сергій Гроза та Володимир Науменко заявили, що у кінці 2022 року фонд у межах кредитної суперечки розпочав рейдерське захоплення бізнесу холдингу.

За їхніми словами, усі дії АСР направлені на свідоме зниження вартості активів з метою отримання всього бізнесу групи за найнижчою ціною, з подальшим його перепродажем. Ця ситуація також створила загрозу роботі "зернового коридору" взимку-восени 2023 р.

13 березня 2024 року Окружний суд м. Нікосія (Кіпр) скасував наказ про призначення тимчасового ліквідатора в G.N. Terminal Enterprises Limited (Кіпр; материнська компанія холдингу GNT Group).

Ліквідатора незаконно призначили 10 березня 2023 року за заявою кредитора Argentem Creek Partners (ACP). Судді також скасували всі рішення, прийняті ліквідатором.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.