6 травня 2024   16:09   540

Усім охочим не вистачило місця: у Краматорську з ажіотажем пройшов майстер-клас з писанкарства

Усім охочим не вистачило місця: у Краматорську з ажіотажем пройшов майстер-клас з писанкарства
Робити писанки навчав переселенець з Бахмута, майстер народних ремесел Дмитро Денисенко.

У Краматорську напередодні Великодня провели майстер-клас із писанкарства, який для містян провели фонд “Розвитку громад” спiльно з волонтером благодійного фонду Едуарда Мкртчана Дмитром Денисенком.

"Є крашанки, крапанки, писанки і дряпанки. У дряпанці вариться яйце, а потім на ньому вищерблюється орнамент. Якщо ви просто крапнете зі свічки на яйце, а потім занурите його в фарбу, то це буде крапанка. Якщо ви просто варите яйце у лушпинні від цибулі, то це крашанка. А в разі писанки ми використовуємо анілінову фарбу, і такі яйця не підходять для споживання", - розповідає майстер традиційних народних ремесел Дмитро Денисенко.

Дмитро Денисенко народився у Бахмуті і у березні 2023 року евакуювався до Краматорська. Зараз чоловік намагається надати можливість ознайомитися та отримувати певні навички з володіння цими народними ремеслами для всіх охочих.

А охочих на заході було багато. Тут вперше для себе спробували різні техніки писанкарства як діти, так і дорослі.

"Послідовність така: спочатку ми занурюємо в оцет, щоб очистити поверхню яйця і поліпшити її для фарбування. Після того, як ми фарбували і наносили віск, ми робимо два отвори в яйці й випускаємо вміст. А фінальним етапом стає зняття віток. Але можна зняти віск і на невипущеному яйці. У такому випадку воно просто висихає всередині", - каже Дмитро Денисенко.

Оскільки техніка передбачає традиційне воскове розписування, тобто створення писанок, то під час фарбування яєць завжди йдемо від світлого до темного кольору. Після нанесення шару фарби необхідно захистити попередній шар воском. Наприклад, якщо ми намалюємо на білому яйці, ми занурюємо його в жовтий колір. Потім все, що ми хочемо захистити у жовтому кольорі, ми вкриваємо воском.

Щодо символіки писанок, то вона багата і різноманітна. Зазвичай на яйцях зображують символи природи, рослинні та тваринні мотиви, геометричні орнаменти. Кожен малюнок має свій сенс і значення. Наприклад, сонце символізує життя, розкішні квіти — красу і плодючість, а птахи — свободу.

"Щодо символів, у нас величезне різноманіття. У музеї писанкарства в Бахмуті було понад 2500 експонатів, які відображали історико-етнографічне розподіл України: Волинь, Полісся, Київщина, Донеччина і так далі. Тобто, кожен з цих регіонів має свої особливості у символіці, орнаменті та кольорах. А сьогодні ми зробили максимальну кількість кольорів з нашого набору, тому що цього хотіли люди. Але найголовніше, що кожен зробив цю писанку і отримав результат", - говорить майстер.

Люди уважно вивчали давнє ремесло під керівництвом майстра, намагаючись отримати найкращий результат. Хоча для всіх символіка була однаковою, проте в кольорах люди все ж намагалися створити щось унікальне. У когось яйце виходило більш темним, у когось світлішим. А, наприклад, одна з учасниць, яка також переїхала з Бахмута, зуміла створити щось неповторне.

"Усі робили фарбування шар за шаром. Це коли забарвили у один колір, потім закрасили його і так далі до кінця. У моєму випадку майстер показав, як можна це зробити швидше. Це якась власна технологія Дмитра. Він одним махом зробив таке мармурове яйце, вийшла експрес-писанка", - каже учасниця заходу Світлана.

Світлана зараз виконує обов'язки директора Бахмутського народного будинку. Вона вирішила прийти сюди, оскільки Дмитро є її колегою, і вони раніше працювали разом. Але для жінки також було дуже цікаво спробувати справжню українську писанку і дізнатися, як вона робиться.

"Було дуже важко, старалася все зробити акуратно. Тому це тривало дуже довго, але приємно бачити кінцевий результат. Тепер повішу це вдома, як оберіг", - каже учасниця заходу Світлана.

Дмитро Денисенко не лише показав, як необхідно шар за шаром наносити віск і фарбу на яйце, а й показав, як швидко його можна видалити за допомогою компресора. Перед цим, звичайно ж, треба було обережно зробити в ньому два отвори, в які в самому кінці протягують нитку, щоб повісити його вдома. Звісно, не варто забувати і про те, що Дмитро знайшов альтернативний спосіб зняття воска, оскільки це займає набагато менше часу. За допомогою звичайного будівельного фена яйця просто танули і розкривали неймовірні візерунки і різноманітні кольори.

"Коли вчився та працював у Києві, я познайомився з колегами з Донеччини. І в той час було все складно з матеріалом. Доводилося самому робити інструменти, шукати можливість фарбування і так далі. Але врешті решт, ми прийшли до сучасних фарб, матеріалів, інструментів. Тепер це дає можливість незалежно від умов і досвіду виконавця виконувати таку роботу", - згадує Дмитро Денисенко.

Це був перший досвід співпраці з фондом "Розвитку громад", але він точно не останній, кажуть організатори. Усі працюють на загальну мету й допомагають людям, які залишаються в прифронтовому місті. Адже дуже важливо, щоб вони мали якісне дозвілля та психологічне розслаблення.

"Після сьогоднішнього заходу ми бачимо, що люди вперше брали в руки писачок і можемо з упевненістю сказати, що вони вже отримали свою першу писанку. Головне - це не лише процес, а й результат. Оскільки навіть у дітей перша писанка повинна бути найкращою. Писанка - це традиційний оберіг, а цього року вона стає національною спадщиною в Україні", - каже майстер.

Записатися на таку подію можна було через онлайн форму. Був великий попит на ці заняття, але, на жаль, через обмежений простір деяким бажаючим довелося відмовити. Як кажуть організатори, у них просто не вистачило стільців. Тому планували провести ще один день для тих, хто не встиг або не зміг потрапити спочатку, але, на жаль, майстер змушений виїхати в інше місто.

"Я впевнена, що ми ще будемо проводити такі заходи. До речі, у нашому просторі є навіть ляльки-мотанки, і ми робили виставку. Також ми проводимо багато різних заходів - і концерти різні, і зустрічі з психологами. Ми взагалі давно шукали для Краматорська якісь крафтові уроки, оскільки в людей був запит на це. Наприклад, гончарство, і в тому числі писанки. Якраз перед Великоднем люди можуть навчитися цьому ремеслу", - каже організаторка Олена.

А для тих, хто зараз перебуває у Києві, Управління культури Бахмута проводить у Софії Київській виставку під назвою "Скорботний шлях Бахмута". Виставка буде працювати до 11 травня. Там представлені ексклюзивні роботи з різьблення по страусиному яйці (барельєфи на шкаралупі).
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: