5 травня 2024   10:49   597

5 травня виповнюється 75 років створення Ради Європи (1949)

5 травня виповнюється 75 років створення Ради Європи (1949)
75 років тому, 5 травня 1949 року, утворена Рада Європи (РЄ) «з метою досягнення більшого єднання між її членами для збереження та втілення в життя ідеалів і принципів, які є їхнім спільним надбанням, а також сприяння їх економічному та соціальному прогресу».

Про це інформує Донецька обласна державна адміністрація

Головним завданням РЄ є координація законодавств країн-учасниць для забезпечення норм ліберальної демократії, які викладені у Європейській конвенції з прав людини. Штаб-квартира РЄ знаходиться в м. Страсбурзі, Французька Республіка.

Рада Європи була заснована після промови Вінстона Черчилля в університеті Цюриху 19 вересня 1946 року незабаром по завершенні Другої світової війни, в котрій він закликав до створення «сполучених держав Європи» на зразок Сполучених Штатів Америки.

Утворення Ради Європи 5 травня 1949 року було офіційно затверджено Лондонською Угодою, підписаною десятьма країнами-засновниками - Бельгією, Данією, Ірландією, Італією, Люксембургом, Нідерландами, Норвегією, Сполученим Королівством, Францією та Швецією, до яких пізніше приєднались Греція та Туреччина (у серпні 1949 року). Цей договір зараз відомий як Статут Ради Європи. Основною статутною умовою для вступу країн до Ради Європи (РЄ) є визнання державою-кандидатом принципу верховенства права, її зобов'язання забезпечити права та основні свободи людини всім особам, які знаходяться під її юрисдикцією, та ефективно співпрацювати з іншими державами з метою досягнення цілей РЄ. Рада Європи нараховує сьогодні 46 держав-учасниць.

В роботі Організації також беруть участь країни зі статусом «спеціально запрошеного гостя у Парламентській асамблеї Ради Європи», країни зі статусом «спостерігача в Комітеті міністрів Ради Європи» та країни зі статусом «спостерігача в Парламентській асамблеї Ради Європи».

Головними статутними органами Ради Європи є Комітет міністрів та Парламентська асамблея.

Комітет міністрів (КМ) є керівним органом. До його складу входять Міністри закордонних справ держав-членів Ради Європи або їх постійні представники.

Комітет міністрів визначає напрямки діяльності Ради Європи, розглядає та приймає рішення щодо висловлених Парламентською асамблеєю рекомендацій, пропозицій міжурядових комітетів та конференцій галузевих міністрів. Комітет міністрів затверджує програму діяльності Ради Європи та її бюджет.

Рішення Комітету міністрів передаються урядам країн-членів Ради Європи як рекомендації або як європейські конвенції та угоди для визначення щодо участі в них. На сьогодні розроблено понад 220 конвенцій та угод, які є конкретним результатом діяльності Ради Європи. Комітет також ухвалює декларації або резолюції з політичних питань.

Головування у КМ здійснюється за принципом ротації в алфавітному порядку. Термін повноважень головуючого – 6 місяців.

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) виконує дорадчі функції та відіграє важливу роль у визначенні напрямів діяльності Ради Європи. Під час засідань Асамблеї предметом обговорень можуть бути питання, що визначають вплив на життя всієї Європи. Рішення ПАРЄ мають рекомендаційний характер, водночас вони часто беруться за основу майбутніх міжнародних угод, що формують правову базу Ради Європи.

Голова Асамблеї обирається на один рік з можливістю переобрання на однорічний строк.

Парламентська Асамблея збирається на пленарні засідання чотири тижні на рік (січень, квітень, червень, жовтень). В Асамблеї сформовано 5 політичних груп: Європейської народної партії, соціалістів, європейських консерваторів, об’єднаних європейських лівих, а також Альянс лібералів та демократів за Європу.

Для опрацювання питань з відповідної тематики в Асамблеї функціонують 9 галузевих комітетів.

Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи (Конгрес) є консультативним органом Організації, у сучасному вигляді функціонує з 14 січня 1994 р., покликаний сприяти розвитку місцевої демократії, а також процесу регіоналізації в Європі.

Конгрес складається з депутатів від країн-членів РЄ, які є народними обранцями місцевого й регіонального рівнів або призначеними посадовими особами, безпосередньо підпорядкованими виборчому місцевому чи регіональному органу.

Конгрес складається з двох палат - Палати регіонів і Палати місцевих органів влади. Кожна з палат раз на два роки переобирає Голову і Бюро. Усі члени Конгресу разом обирають Голову Конгресу.

Секретаріат Ради Європи обслуговує головні органи Ради Європи, очолює Секретаріат та координує його роботу Генеральний секретар.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) створено 1959 р. з метою вдосконалення контрольного механізму Європейської конвенції з прав людини.

ЄСПЛ відводиться ключова роль у забезпеченні чіткого та дієвого контролю за реалізацією державами-членами взятих на себе зобов’язань щодо захисту прав та основних свобод людини.

До складу Суду входять незалежні судді, обрані Парламентською Асамблеєю Ради Європи від кожної держави-учасниці.

ЄСПЛ є єдиним у світі міжнародним судом, до якого особа може звертатися зі скаргою на державу щодо порушення прав людини.

З лютого 2022 року, в умовах повномасштабного російського вторгнення в Україну, Рада Європи послідовно надає Україні допомогу щодо подолання наслідків агресії рф проти України.

12 квітня 2024 року Рада Європи долучилася до проведення Круглого столу «Злочини проти основ національної безпеки: кваліфікація та відповідальність в умовах повномасштабного вторгнення», організованого разом із Верховним Судом та Програмою підтримки ОБСЄ для України.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: